Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε νέα ανάλυση, σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό να εξανεμιστούν έως και 61 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα ρευστού που διαθέτουν οι αεροπορικές εταιρείες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις εξάγονται με βάση το σενάριο οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις πτήσεων να διαρκέσουν για τρεις μήνες. Σε αυτή την περίπτωση η ζήτηση για το έτος θα πέσει κατά 38%, ενώ ήδη η IATA έχει εκτιμήσει τις οικονομικές απώλειες στο δυσθεώρητο ποσό των 252 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πτώση στην επιβατική κίνηση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να σημειώσει πτώση κατά 71%.

Ο αντίκτυπος θα είναι σοβαρός και θα εξαρτηθεί από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Τα έσοδα των αεροπορικών αναμένεται να μειωθούν κατά 68%. Το ποσοστό είναι μικρότερο από το 71% της μείωσης στην επιβατική κίνηση, λόγω των εμπορικών πτήσεων που συνεχίζουν, παρά το γεγονός ότι και σε αυτό το κομμάτι έχει περιοριστεί η δραστηριότητα.
  • Τα μεταβλητά κόστη εκτιμάται πως θα σημειώσουν κάθετη μείωση κατά 70% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι θέσεις αναμένεται να είναι λιγότερες κατά 65%, στον αντίποδα όμως η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα έχει οφέλη για τις πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν.
  • Τα πάγια έξοδα είναι ο κύριος όγκος εξόδων για τις αεροπορικές εταιρείες. Αυτά αναμένεται να περικοπούν τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το ανθρώπινο δυναμικό. Οι εταιρείες ήδη έχουν περικόψει ότι μπορούν και προσπαθούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν θα έρθει η στιγμή της αποκατάστασης.

Οι αλλαγές αυτές στα έσοδα και στο λειτουργικό κόστος των εταιρειών εκτιμάται πως θα επιφέρουν μόνο στο δεύτερο τρίμηνο απώλειες 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρα από αυτές τις μάλλον αναπόφευκτες απώλειες οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με αποζημιώσεις και αναχρηματοδότηση εισιτηρίων που έχουν πουληθεί και δεν χρησιμοποιηθεί, λόγω των ακυρώσεων και των περιορισμών στις πτήσεις. Μόνο για αυτό το κομμάτι το κόστος στο δεύτερο τρίμηνο σκαρφαλώνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση αυτά τα δεδομένα η IATA εκτιμά πως θα χαθούν συναλλαγματικά αποθέματα 61 δισ. δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή : TOURMARKET.GR